Hur bygger man en energisnål tvättstuga?

Writer: Jill Stenlund
Posted: 2019-04-01

Hur bygger man en energisnål tvättstuga?

   

Tvättmaskin –

Genom att byta till nya maskiner över lag så drar man ner energikostnaden en aning tack vare de nya teknikerna hos moderna tvättmaskiner. Dels känner tvättmaskiner idag vikten av godset i trumman och kan då anpassa vattenmängd och tid för vad man faktiskt tvättar. Idag kopplar man också många tvättmaskiner till varmvatten för att slippa värma upp det kalla vattnet maskinerna tar in i maskinerna. Detta sparar såklart energi och tid.

 

Torktumlare –

En het fråga just nu är om värmepumpstorktumlaren, som drar omkring 50% lägre i energi kontra den traditionella frånluftstorktumlaren. Inköpspriset för denna typen av torktumlare är också högre än frånlufttorktumlare. Har man någorlunda hög beläggning på tvättstugan så kan man räkna hem den merkostnaden ett fåtal år.

Det finns även frågetecken kring om en värmepumpstorktumlare klarar att torka en maskintvätt under en normal tvättid. Moderna torktumlare av denna typ kan idag hålla torktider på omkring 60minuter. Detta kommer alltså inte vara några bekymmer för tvättiderna och vi rekommenderar starkt en värmepumpstorktumlare för er tvättstuga.

 

Torkskåp –

Samma möjligheter finns idag på torkskåp. Värmepumpstorkskåp eller Frånluftstorkskåp?

Torktiderna idag är kraftigt reducerade. Detta i kombination med att ett värmepumpstorkskåp drar ca 60% lägre än det traditionella frånluftstorkskåpet bidrar till att denna lösningen idag är väldigt fördelaktiga i en modern tvättstuga.

Vi har noga följt utvecklingen av värmepumpstorkskåp på marknaden och kan konstatera att El-björns TS 120 och Podab’s T 63 VP är de torkskåp som klarar att torka en maskin snabbast och effektivast.  Omkring 60minuter är ett normalt program hos dessa.